četrtek, 26. april 2012

Kaj je narobe z jajci z domačega dvorišča

Vegani smo že navajeni določenih vprašanj: "Kako lahko živite brez sira?" - Preprosto in s čistimi žilami; "Kje dobite beljakovine?" - Povprašajte gorile; "Kaj pa, če bi se sami s pujsom znašli na zapuščenem otoku?" - ... Kaj?. Prav tako pogosto (čeprav ne tako nesmiselno) nas vprašajo o kokoših, ki jih nekateri ljudje doma gojijo posebej za jajca.

Sprva se zdi, da gojenje kokoši doma zaobide številne težave z vidika izogibanja industrijski živinoreji, kupovanja lokalno pridelane hrane in dobrega počutja živali. Vendar pa, če se realnosti trenda gojenja kokoši na dvorišču natančneje posvetimo, ugotovimo, da gre za isto komodifikacijo živali, pa čeprav v okviru marketinške niše, ki je nastala s pojavom sodobnega "zavednega" potrošništva. 
 

Razmerje med človekom in kokošmi, živečimi na njegovem dvorišču, je lahko naslikati kot spoštljivo sožitje, v katerem "dvoriščni kmet" jati kokoši nudi hrano in zavetje v zameno za "darilo" v obliki jajc. Vendar to poetično prikazovanje ne upošteva nekaterih bistvenih etičnih vprašanj, vključno s temeljnim vprašanjem, ali imamo ljudje pravico, da redimo in izkoriščamo druge živali za lasten interes, da ne omenjamo nakupa in prodaje živih bitij kot lastnine, kar je neizogibno, če se živali uporabljajo kot sredstva.

Z izjemo redkih primerov, ko je posameznik kokoši, ki jih je nastanil na svojem dvorišču, dejansko rešil iz izkoriščevalskega okolja, velika večina "domačih kokoši" izvira iz iste industrijske vzreje, ki s piščanci oskrbuje velike farme. Zato skoraj vse dvoriščne kokoši prihajajo iz industrijskih valilnic, ki uporabljajo enako brutalne ukrepe, ki so standardni v industrijski reji (vključno z rezanjem kljunov), pa čeprav morebitnega kupca s skrbno premišljenim opisom "proizvoda" prepričujejo drugače.

Podobno kot komercialna in industrijska reja kokoši za jajca imajo tudi dvoriščni rejci precej manjšo potrebo po petelinih kot pa kokoših. Pravzaprav je pogosto nezakonito nastaniti peteline v bližini kokoši. Zato piščančke moškega spola, ki (kar ni težko uganiti) predstavljajo 50 odstotkov vseh izvaljenih piščancev, štejejo za ničvredne in jih tudi obravnavajo kot take, vključno z usmrtitvijo na najbolj "stroškovno učinkovite" načine (kar pogosto vključuje mletje živih živali in zadušitve, ali pa preprosto umrejo od lakote, poškodb in visokih ali nizkih temperatur v smetnjakih).

Določanje spola piščancev ni natančna znanost in kljub neusmiljenim ukrepom veliko samčkov nehote označijo kot samičke in jih kot take tudi prodajo, ljudje, ki so jih kupili, pa jih kasneje ne želijo ali ne smejo imeti. Ti nezaželeni in pogosto nezakoniti petelini v najboljšem primeru najdejo dom v zatočišču za domače živali ali v lokalnem zavetišču, skupaj z mačkami in psi, kjer bodo naposled "evtanazirani". Tudi kokoši se pogosto znajdejo v podobnih okoliščinah, ko njihova produktivnost upade in za rejca postanejo nekoristne, ali pa jih preprosto zakoljejo za meso.

Tudi, če rejci kokoši ne zakoljejo, ko te začnejo nesti manj jajc, se je potrebno zavedati, da so sodobne udomačene kokoši genetsko križane tako, da bi znesle jajce na dan, kar je veliko več, kot je zanje naravno ali zdravo. Z drugimi besedami, ker nesejo toliko jajc, so domače kokoši močno podhranjene, razen če jim je dovoljeno pojesti veliko večino svojih jajc (kar je prav tako nenaravno, a zaradi nenaravno visoke proizvodnje jajc potrebno za vnos potrebnih snovi). Torej, kokošim jemanje tolikšne količine jajc zelo škoduje, ne glede na to, kako lepo se sicer ravna z njimi. 


Na ta problem lahko pogledamo tudi širše in obravnavamo sam koncept udomačevanja. Udomačevanje je nenehni proces manipuliranja druge vrste, da je bolj uporabna kot vir za prehrano ljudi. Na industrijskih farmah je ta proces še bolj poudarjen - v obliki gensko spremenjenih živali, ki rastejo toliko in tako hitro, da njihove noge ne morejo podpirati teže lastnega telesa.

Gojene živali smo s križanjem pripeljali do stanja stalne odvisnosti, tako da je njihov nadaljnji obstoj dejansko odvisen od naše pomoči. To je še posebej pomembno za dvoriščne kokoši, saj jih ogrožajo plenilci, vključno z mačkami, kačami, lisicami in pticami roparicami. In če živite v okolju, kjer je mogoče rediti kokoši, je precej verjetno, da so prisotna tudi ta bitja - katerih pravica do življenja in preživetja je prav tako veljavna. Nadalje je ob ogromnem številu brezdomnih živali načrtna vzreja še dodatnih živali pod tanko krinko lokavorizma* povsem neupravičena in kontraproduktivna.

Če vam je res mar za kokoši in imate na voljo sredstva za skrb in zaščito teh živali, vključno s stroški zdravstvenega varstva, razmislite o tem, da bi se posvetili reševanju. Odvisno od tega, kje živite, se tradicionalno "rejne" živali včasih znajdejo v zavetiščih, večinoma namenjenih za pse in mačke, in jih je prav tako potrebno rešiti pred plinsko komoro ali smrtonosno injekcijo.

Živali, ki potrebujejo zatočišče in zaščito, je veliko. Namesto da jih kupujete, razmislite o tem, da bi varnost vašega dvorišča ponudili za zatočišče brezdomnim živalim.
 

Avtorici tega prispevka (v angleškem jeziku) sta Christine Wells in Angel Flinn. Christine je članica Gentle World (www.GentleWorld.org), mednarodne veganske skupnosti in neprofitne organizacije, katere osnovni namen je pomagati graditi mirnejšo družbo z izobraževanjem javnosti o razlogih za veganstvo, koristih veganskega življenja ter kako postati vegani.
 
Vir: What's Wrong With Backyard Eggs


* lokavorizem = prehranjevanje z lokalno pridelano hrano

Ni komentarjev:

Objavite komentar