sreda, 17. avgust 2011

Kolostrum

Kolostrum oziroma mlezivo je izloček mlečne žleze, ki nastaja tik pred in še nekaj ur po rojstvu in je namenjen izključno kot prva hrana novorojenca. Najpogosteje je rumeno obarvan, vsebuje pa veliko hranljivih snovi, potrebnih za rast, ter protiteles, ki novorojencu pomagajo razviti zdravo presnovo in odpornost. 


Novorojenci sesalcev še nimajo dobro razvitega imunskega sistema, njihov prebavni trakt pa je ob rojstvu praktično sterilen, zato je ob prihodu na svet kolostrum zanje izredno pomemben.




Človek, kot tudi drugi sesalci, potem, ko se odstavi od prsi, ne potrebuje izločkov mlečnih žlez niti svoje niti drugih vrst.




Kljub temu pa je v zadnjih 20-ih letih na policah lekarn in trgovin na voljo vedno več kolostruma krav in drugih živali - pogosto v obliki praška ali tablet. Predstavljajo ga kot neke vrste magično hranilo in izvir mladosti in to kljub temu, da sistem odraslega človeka sploh ne more izkoristiti imunoglobinov v kolostrumu. Najbolj pa to marketinško potezo občutijo novorojenci, ki so prikrajšani za kolostrum lastnih mater.




Farmerji materam odvzemajo kolostrum od 0-6 ur po porodu. S to prakso se je težko strinjati, četudi ga nekaj pustijo mladičem. Pa tudi mladički, predvsem telički, kolostrum pogosto dobijo skozi hranilni tank in ne naravnost od matere. Tele in krava se namreč zelo navežeta drug na drugega zato jih ponekod ločujejo že ob rojstvu, drugje pa nekaj dni kasneje. To je zmeraj zelo žalosten prizor. Otroka nasilno odvzamejo materi (s pomočjo, vrvi, palic in elektrošokov), oba pa še dolgo, očitno in glasno žalujeta drug za drugim.



Spet drugje se ponašajo s prijaznostjo do teličkov in jih pustijo ob materah dokler... se farmerji ne odločijo, da je zdaj bilo dovolj mleka za mladega telička in ga je potrebno odstaviti, saj mleko nujno potrebujejo ljudje. 




Tedaj teličkom onemogočijo, da bi še naprej sesali materino mleko: nataknejo jim razne nagobčnike ali pa jim v nos pripnejo ploščice, ki preprečujejo dostop do vimen oziroma imajo bodice, s katerimi tele zbada mater, ki posledično teličku ne dovoli več sesati.









Ni komentarjev:

Objavite komentar