sreda, 27. julij 2011

Plavati z delfini

Ko pomislimo na delfine, pomislimo na eleganco, inteligenco, svobodo in navihan nasmeh (le-ta je delfinom 'priraščen' na obraz in jim je pogosto v pogubo, saj se ljudem zdi, da je delfin vesel tudi kadar je nesrečen). Le kdo si ne bi želel plavati z delfini?
Delfini so po naravi radovedni in prijazni. Pogosto se sami približajo čolnom, plavalcem in potapljačem, večkrat tudi slišimo, kako delfini rešijo človeka. Ljudje, po drugi strani, pa v želji po zaslužku delfinom radi odvzamejo svobodo in turistom ponujajo plavanje z delfini ali oglede predstav, kjer delfini izvajajo razne trike.

Prejšnji mesec je britanski časnik The Sun objavil članek o plavanju z delfini v Turčiji http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3629136/Dolphins-caged-for-tourist-shows.html

Drug britanski časnik, The Times, 
je že pred leti poročal, da je plavanje z delfini v ujetništvu celo nevarno za človeka, kar je poleg krutosti do delfinov dodaten razlog za ukinitev teh 'atrakcij'. Prispevek navaja, da ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi plavanje z delfini dejansko koristilo avtističnim otrokom, kot to nekateri zatrjujejo.




Še zmeraj poteka peticija za osvoboditev 25 delfinov, ki so v ujetništvu na Salomonovih otokih








ter peticija proti pokolu delfinov na Japonskem







Vabimo k podpisu obeh peticij, k nadaljnjemu branju o problematiki delfinov v ujetništvu http://savesolomondolphins.org/index.html ter naprošamo, da se ne udeležujete dogodkov ali aktivnosti z delfini, ki jim je bila odvzeta prostost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar