ponedeljek, 25. julij 2011

Kokoši v prosti reji

V želji po boljših pogojih za kokoši so na Švedskem prepovedali uporabo tesnih kletk za "nesnice" in zahtevajo, da kokoši živijo bolj naravno - z dostopom do gnezd, palic, na katerih lahko čepijo, in prašnih kupov, kjer se lahko oprhajo.


Kljub temu pa kokoši še vedno kažejo znake stresa, ki se odražajo v medsebojnem kljuvanju in napadanju, pokazali so se pa tudi novi in nepredvideni problemi, kot na primer bakterijske, parazitske in virusne okužbe. Rejci si želijo dobička, niso pa pomislili na to, da tudi naravnejše okolje kmalu postane neprimerno, če je na majhnem prostoru zaprtih preveč ptic.

Kako dejansko izgleda prosta reja, si lahko ogledate na tem posnetku s farme v Veliki Britaniji, ki svoje izdelke opremlja celo z znakom "svobodna hrana" (Freedom Foods), kar je res ironično ime za ubijanje "neprofitabilnih" piščančkov moškega spola takoj po izvalitvi, in zakolu kokoši po nekaj letih, ko so njihova telesa zaradi intenzivne proizvodnje jajc iztrošena.



V naravi kokoš znese 20-30 jajc na leto, kokoš na farmi pa s križanjem in prehranskimi dodatki tudi čez 300, kar zanjo ni le fizično naporno, temveč tudi zelo izčrpava njen organizem. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar